Quantcast
Channel: AfMeSu Blog » murat soyarslan
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Büyük Buluşma Gerçekleşti: 1.Domain Etkinliğinde Neler Konuşuldu?

$
0
0

Nisan ayında duyurusunu yaptığımız domain etkinliği önceki gün İstanbul, Crowne Plaza Harbiye’de domain sektörü ile yakından ilgilenen 21 kişinin katılımı ile gerçekleşti.  Türkiye’de bir ilk olması açısından çok önemli olan 1.Domain Etkinliği 6,5 saat sürdü. İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen katılımcılar, Türkiye’de domain bilincinin artması ve sektörün gelişmesi için neler yapılabileceği ile ilgili görüş alışverişinde bulundular.

Daha önce birçok platformda, forumlarda, bloglarda; sürekli Türkiye’de domain sektörünün ve bilincinin henüz oluşmadığı ile ilgili konuşuluyordu ama ortaya bir çözüm önerisi getirilmiyordu. Bu etkinlikle güzel bir başlangıç yapıldı ve sektörün gelişmesini isteyen herkesin elini taşın altına koyarak çalıştığı taktirde herşeyin çok farklı olabileceği görüldü.

İşte domain etkinliğinin ayrıntıları:

Açılış ve Takdim

Etkinliğin organizatörü Yusuf Esenkal‘ın takdim konuşmasının ardından programa katılımcıların kendini tanıtması ile devam edildi. Her bir katılımcının domain sektörü ile olan ilişkisini de anlattığı tanışma bölümü yaklaşık 1 saat sürdü. Tanışmadan sonra yemek arası verildi ve yemek sırasında da domain üzerine sohbet devam etti.

1. Domain Etkinliği

1.Sunum: Hasan Yaşar - Domain & SEO & Geliştirme

Etkinliğin ilk sunumunu yapan Hasan Bey, SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) ve site geliştirme ile domain seçimi arasındaki ilişkiyi örneklerle anlattı. Sunumdan kısa başlıklar şu şekilde:

Domain seçerken dikkat edilecek hususlar:

  • Kolay hatırlanabilir olmalı.
  • Mümkünse anahtar kelimeyi içermeli.
  • Fazla uzun olmamasına dikkat edilmeli.
  • İlgili diğer domainler (typo ve IDN) alınmalı.
  • Com uzantısından vazgeçmemeli.
  • Domain içinde işaretler (harf harici karakterler) kullanılmamalı.

 

Hasan Bey, akılda kalıcı ve jenerik bir domainin projeye ne gibi katkıları olduğunu açıkladığı bölümde şunları da söyledi:

Jenerik bir domain;

  • kolay markalaşabilir,
  • ziyaretçinin güvenini kazanır,
  • reklam harcamaları daha az olur,
  • ziyaretçilerin sitey direk girişi fazla olur,
  • doğal backlinklere sahiptir.

 

Sunum sonunda, geçtiğimiz aylarda beta yayına başlayan indir.com ile ilgili bazı istatistikler gösterildi ve sunumda anlatılanların pratikte nasıl bir karşılığı olduğu da örneklerle anlatılmış oldu.

1. Domain Etkinliği

2.Sunum: Onur Doğan - SEM ve Domainin Etkisi

Camekan.com’un kurucu ortaklarından Onur Doğan, SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Reklamcılığı) ve domain seçimi arasındaki ilişkiden bahsetti. Benim de daha önce bilmediğim birçok konunun yer aldığı ve çok faydalandığım bu sunumdan öne çıkanlar şu şekilde:

Google Adwords’de Fiyatlandırma Sistemi
Her Google arama sorgusunda, reklam gösterimi için bir açık artırma süreci gerçekleşir. Bir Adwords reklamı, kendi ile ilgili tüm aramalarda reklam açık artırmasına girer. Bu açık artırmanın sonucunda, reklamın gösterilip gösterilmeyeceği ve sayfada hangi konumda gösterileceği belli olur.

Kalite Puanı Nedir?
Kalite puanı, reklamların, anahtar kelimelerin, domainlerin ve açılış sayfalarının, reklamı gören kullanıcılarla ilgi düzeyini ölçen bir değerdir (tıklanma oranı yüksek reklamlar, yüksek kalite puanına sahip olurlar).

Onur Bey kalite puanı ve seçilen domainin ilişkisini anlattı ve reklam verilen kelimenin domainin içinde geçmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, iyi seçilmiş bir domainin Google Adwords maliyetlerini düşürdüğünü ve reklamdan gelen geri dönüşleri artırdığını öğrendik.

1. Domain Etkinliği

 

3.Sunum: Türkiye’de Domain Sektörünün Gelişmesi ve Bilincin Artması İçin Neler Yapılabilir

Onur Bey’den sonra, Türkiye’de domain sektörünün gelişmesi, domain kültürünün oluşması ve domain bilincinin artırılması için neler yapılabileceği ile ilgili bir sunum yaptım. Öncelikle yurtdışı ve Türkiye karşılaştırması yaparak şuan hangi konumda olduğumuzu katılımcılarla birlikte ortaya koyduk. Şöyle ki;

Domain Blogları: Yurtdışında (İngilizce olarak) elliotsblog.com, sevenmile.com, ricksblog.com, thedomains.com gibi yüzlerce domain blogu bulunurken Türkiye’de bu sayı bir elin parmaklarını geçmiyor. Sektörün gelişimi ve bilincin artmasında blogların önemi çok büyük, bu yüzden bloglarda yapılan paylaşımlar artırılmalı ve bloglar desteklenmeli.

Domain (Webmaster) Forumları: Çok hızlı bir akışa sahip olan webmaster ve domain forumları, her ne kadar belli bir noktadan sonra tıkansa da sektörde hâlâ önemli bir yere sahip. Bu platformlardaki kalitenin de üst seviyede tutulması için yoğun çaba sarfedilmeli. Yurtdışında, domain sektörünün alt alanlarına yönelik bile birçok kaliteli forum bulunuyor. Bu kaliteli ortamı oluşturan kullanıcılar ve kullanıcıların birbirleri ile olan ilişkileri (rakip olma ile düşman olmanın arasındaki büyük farkın bilincinde olunması).

Domain Bültenleri: Toby Clements Newsletter gibi başarılı örnekleri bulunan domain bültenlerinin sektörde satıcı-alıcı buluşmasına güzel bir şekilde aracılık etttiği biliniyor. En yakın örnek olarak geçtiğimiz ay, en pahalı domain satışlarındaki ilk domain domain bültenlerinden çıkmıştı. Türkiye’de ise, domainbulten.com ile birlikte domain bülteni kültürünün oluşmasını bekliyoruz.

Domain Satış (Listeleme) Platformları: Sedo, AfterNic gibi dünyaca ünlü domain satış platformlarının domain sektörünün nabzını tuttuğunu biliyoruz. Türkiye’de ise, Türkçe domainlerin listelenip satılabileceği, satışlara aracılık edecek fonksiyonel bir platform bulunmuyor. Bu önemli eksiği giderecek bir girişimci çıkmalı (Okan Yıldırım, bu konuyla ilgili çalışmalara başladığını belirtti).

Türkiye’deki Domain Kayıt Firmaları (Registrarlar): Türkiye’deki domain kayıt firmalarının müşterileri ile olan ilişkilerinde bir takım problemler olduğu herkesçe aşikâr. Türkçe arayüzleri haricinde başka bir avantaj sunmayan domain kayıt firmaları yurtdışındaki örneklerle kıyaslandığında oldukça geri durumda. Etkinliğe katılan birçok katılımcı bu konuyla ilgili yaşadıkları problemleri anlattılar ve farklı sebeplerden dolayı yurtdışındaki firmalarla çalıştıklarını belirttiler. Umarım, Türkiye’deki registrarlar müşterilerin görüş ve önerilerini dikkate alırlar ve eksiklerini giderirler.

Firmalar, KOBİ’ler ve STK’lar: Türkiye’de özellikle son yıllarda, kuruluşların domain konusuna daha fazla önem göstermeye başladıklarının konuşulduğu bu bölümde, birçok katılımcı bu durumla ilgili yaşadıkları olumlu örnekleri anlattılar. Yeterli olmasa da yine de farkındalığın arttığını görmek sevindirici.

1. Domain Etkinliği

Türkiye’deki durumu masaya yatırıp bir durum değerlendirmesi yaptıktan sonra neler yapabileceğimizi konuştuk. Ben kısaca yapılabilecekleri 5 ana başlık altında belirttim:

  1. Haberler
  2. Etkinlikler
  3. Eğitimler
  4. İyi Projeler
  5. Bilgi Kaynakları

Haberler: Domain konusunda bilgisi olmayan habercilerin yaptıkları yanlış haberlerin mümkün olduğunca düzeltilmesi gerekiyor. Bunun en son örneğini ‘Domain Uzantıları Kalkıyor’ başlıklı haberlerde görmüştük. Haber siteleri çok geniş bir etki gücüne sahip olduklar için, gerekirse bu kaynaklara (medyaya) gönüllü danışmanlık yapılabilir ve doğru haberlerin yapılması sağlanabilir.

Bunun yanında, doğru olmayan domain satış haberleri ve yanlış yönlendirici haberler (.co uzantısı .com uzantısı yerine geçecek gibi) sektöre büyük zarar verebilir. Biz, domain sektörünün hep temiz kalması için çalışmalı ve bunun mücadelesini vermeliyiz.

Etkinlikler: 12 Haziran’daki 1.Domain Etkinliği ile güzel bir başlangıç yaptığımız domain etkinliklerine devam etmeliyiz. Hem sektör içi toplantılar hem de geniş katılımlı etkinlikler düzenlemek oldukça faydalı sonuçlar doğurur.

Eğitimler: İlkini Mayıs ayında İstanbul Şehir Üniversitesi’nde yaptığımız domain eğitimlerini farklı ortamlarda devam ettirmeliyiz. Bunun için, üniversitelerin bilişim kulüpleri, E-Tohum gibi girişimcilik organizasyonları ve KOSGEB gibi oluşumlarla iletişime geçerek her yaş ve konumdaki internet kullanıcılarının domain bilincini artırabiliriz (bu konuda güzel gelişmeler var, önümüzdeki aylarda birçok farklı şehirde ve ortamda eğitimlere devam edeceğim).

İyi Domainlerle Yapılan İyi Projeler: ‘İyi’ domainlerin projelere kattığı büyük değeri göstermek için sahip olduğumuz ‘iyi’ domainlerle başarılı projelere imza atmalıyız. Bu duruma, İmza’nın indir.com projesi ile Nokta’nın doviz.com, yemektarifleri.com gibi projeleri örnek verilebilir.

Bilgi Kaynaklarının Artması: Domain ile ilgili Türkçe kaynak eksikliğinin giderilmesine yönelik çalışmalar yapmalıyız. Yeni açılacak bloglara, portal ve platformlara hep birlikte destek olmalıyız (bu noktada, etkinlik katılımcılarından Onur K. Bey, yakında kısa uzunluktaki (2-3-4 karakter) domainlerle ilgili bir blog açacağını belirtti). Ben de önümüzdeki ay domainom.com’da açacağım yeni bölümlerden bahsettim: domain soru-cevap bölümü ve domain dizini.

Sunumumun sonunda geniş kapsamlı ve ücretsiz bir domain e-kitabının da müjdesini verdim. Etkinlik katılımcılarının da bazı bölümlerde destek olacağı kitapla ilgili ayrıntılı bilgiyi önümüzdeki haftalarda açıklayacağım, inşallah.

 

4.Sunum: Okan Yıldırım - Domain Piyasasında Satışları Artırmak

Uzun yıllardır domain sektörünün içinde bulunan, sektörün duayenlerinden Okan Bey, hem kendi sunumunda hem de toplantının diğer bölümlerinde tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Uzun süredir merakla beklenen ilk domain bülteninin sunum esnasında canlı olarak abonelere gönderilmesi etkinliğe renk katan olaylardan biriydi. Katılımcıların domainleri incelemesi ile geçen aradan sonra, domain bülteninin çıkış noktasını, önemini anlatan Okan Bey; kendisinin bülten ve satışlarla ilgilenmek amacıyla diğer işlerini bıraktığını ve bültenin yanı sıra ciddi bir domain satış platformu için çalışmalara başladığını açıkladı. Türkiye için bu şekilde bir girişime ihtiyaç olduğunu belirten katılımcılar projeye destek olmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler.

1. Domain Etkinliği

5.Sunum: Kıvılcım İstanbulluoğlu – Domain Piyasasının Dünü, Bugünü ve Yarını

Etkinlik süresince, tecrübelerini paylaşan Kıvılcım Bey, bu işe başladığı ilk yıllarda domain piyasasının nasıl olduğu, Türkiye ile yurtdışı piyasasının farkları, domain değerlemesi ve satışı yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi birçok konuda görüşlerini paylaştı. Katılımcıların sorularını da cevaplayan Kıvılcım Bey, yeni domain uzantıları ile ilgili görüşlerini belirtirken yıllar önce, .biz uzantısı ilk çıktığında yaşadığı bir olayı örnek göstererek yeni uzantıların bir hevesten öteye geçmeyeceğini söyledi.

Etkinlikte, sunumların yanısıra birçok farklı konuda, katılımcılar birbirleri ile müzakere ederek görüş alışverişinde bulundular. Yaklaşık 6,5 saat süren ilk domain etkinliği 2.sinde tekrar görüşmek üzere sonlandırıldı.

 

Katılımcıların Görüşleri

Yusuf Esenkal (yecapital.com):
“İlk etkinlik olduğu için bazı aksaklıklar olsa da, etkinliğin başarılı geçtiğini düşünüyorum. Katılımcıların çoğu faydalandığını belirtti ve eposta ile teşekkür etti. Bir sonraki etkinliğin daha güzel olacağını düşünüyorum.”

Okan Yıldırım (domainbulten.com):
“Domain Etkinliği çok ciddi ve tarihi bir adımdı. Bir parçası olmak benim için büyük bir onur oldu.”

Hasan Yaşar (imza.com):
“Domain etkinliği, hem domain sektörü hem de Türk internet sektörü için büyük bir adım oldu. Bu büyük adımın bir parçası olmak gerçekten mutluluk verici. Sektörden insanlarla tanışmak ve bilgi paylaşımı yapmak çok güzel oldu. Bu etkinliğin kapsamının genişleyerek büyüyeceğine inanıyorum.”

Onur Doğan (camekan.com):
“Türkiye’de bir ilk olması açısından domain etkinliği oldukça önemliydi ve Türkiye’de alan adıyla uğraşan bir çok kişi bir ilki yaşadı. Hem etkinliğin, hem de sektörde bu gibi etkinliklerle yaratılacak hareketlenmenin internet reklamcılığı alanına da hareketlenme getireceğine inanıyorum.”

Uğur Ata (tanitimuzmani.com):
“Türkiye’de ilki düzenlenen bu toplantıya katılmak benim için bir zevkti. Online olarak tanıştığımız dostlarla reelde de görüşmek ayrı bir mutluluk. Bilginin sınırı yok, toplantı da bir çok bilmediğim hususlarla karşılaştım ve “her bilenin üstünde bir bilen vardır” ifadesinin doğruluğunu bizzat tescil ettim. Öncelikle bu ilk toplantıyı tüm eleştirilere rağmen düzenleme cesaretini gösteren Yusuf Esenkal başta olmak üzere, bize değerli vakitlerini ayırarak yine değerli bilgilerini paylaşan  Kıvılcım İstanbulluoğlu, Okan Yıldırım, Onur Doğan, Hasan Yaşar, Cihad Bey (domainom) ve ismini tek tek sayamayacağım toplantıya katılan tüm arkadaşlara teşekkürü bir borç bilirim.”

Selami Salı (parksayfasi.com):
“Alan adı işini yıllardır yapan arkadaşlarla gerçek anlamda yüz yüze görüşmek benim için bir mutluluktu. Bu sektör henüz tam olarak oturmuş değil, bu toplantıda sektörün durumu hakkında bir çok bilgiyi paylaşmış olduk. Bu toplantıdan edindiğimiz tecrübelere dayanarak gelecekte yapacağımız yatırımlara yön vereceğiz.”

Mehmet Doğan (domainabi.com):
“Forumlarda ve sosyal medyada gördüğümüz, konuştuğumuz yeri geldiğinde alışveriş yaptığımız kişilerin elini sıkmak, deneyimlerini dinlemek gayet keyifliydi. Katkı sağlayan herkese teşekkürler.”

Murat Arslan (prestij.com):
“Türkiye’de domain sektörü gitgide gelişmekte ve büyümekte. Bu gelişim sürecinde böyle güzel bir etkinliğin ilkine katılıp değerli domainci arkadaşlarla tanışmak beni çok mutlu etti.”

Anıl Eren (eren.net):
“Türkiye’de değeri her geçen gün artan alan adı sektöründe, ilk defa gerçekleştirilen bu etkinlik sayesinde yepyeni bir dönem açılmış oldu.”

Fatih Kalyoncu (seoturk.com.tr):
“Etkinliğin hem sektör hem de katılanlar için çok iyi geçtiğini düşünüyorum. Bu tarz etkinlikler, alan adı/domain sektörünün önünün açılması, hareketlik sağlanması açısından önemli.”

Halit Altunterim (altinport.com):
“Domain Etkinliği; birbirinden kıymetli, işinin ehli olan, bu konuda heyecanını kaybetmeden ilerleyen bir çok kişiyi yüzyüze ve birebir tanımamıza vesile oldu. Bu etkinliğin faydalarının, ilerleyen zamanda tüm katılımcılar tarafından bir şekilde hissedileceğini düşünmekteyim.”

Oktay Çomak:
“Domain Etkinliği’nde birbirinden değerli insanlar ile tanışmak ve onların engin tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak adına bu organizasyon çok önemliydi. Nitekim sektörün en önemli isimlerinden konu ile ilgili bilgiler öğrenmek de bizim için günün kazançlı kapanmasına sebep oldu.”

Murat Soy (cazip.org):
“Domain Etkinliği benim açımdan çok verimli geçti. Yusuf Esenkal ve Kıvılcım İstanbulluoğlu başta olmak üzere katılan herkese teşekkürlerimi sunarım.”

M. Cihad Tuna (domainom.com):
Türkiye’deki bu formattaki ilk domain etkinliği katılımcıların tamamının büyük memnuniyeti ile sona erdi. İkinci etkinlik ile ilgili programı ve ayrıntılı takvimi ilerleyen günlerde domainom.com’da bulabilirsiniz. İlk domain etkinliğimiz tekrardan hayırlı olsun.

İlkler her zaman çok önemlidir. Yusuf Esenkal ismi, ilk etkinliğin düzenleyicisi olarak güzel bir şekilde anılacak. Ayrıca, ilk toplantıya katılanlar da aynı şekilde…

1. Domain Etkinliği

KAYNAK : http://www.domainom.com/20120614/buyuk-bulusma-gerceklesti-1.domain-etkinliginde-neler-konusuldu



Tags:  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del.icio.us
Facebook
TweetThis
Digg
StumbleUpon


Copyright © AfMeSu Blog [Büyük Buluşma Gerçekleşti: 1.Domain Etkinliğinde Neler Konuşuldu?], All Right Reserved. 2014.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images